от  ВЕСЕЛИНА ЦАНКОВА [R.I.P. -2014.]

МОНОСПЕКТАКЪЛ НА МАРИЯ ГИНКОВА В АЛТЕРНАТИВНО ПРОСТРАНСТВО КЪМ ШЕСТОТО МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА  ВИЗУАЛНИТЕ ИЗКУСТВА „АВГУСТ В ИЗКУСТВОТО“

ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ- ВАРНА `08

режисура  и музикален колаж – Бойко Богданов

моноспектакъл на Мария Гинкова в музикалния съпровод на живо на  струнен квартет „СЕЗОНИ“

▲ ✎ пространствена адаптация, костюми, мултимедия и плакат

Застаряваща жена от затънтено провинциално градче  прави опит да подтисне самотата си чрез запознанство по интернет с анонимен мъж. След седмица интензивно общуване, флиртът на двамата се развива до виртуална „романтична вечеря“, за която героинята трескаво се подготвя. Всичко, обаче, отива „по дяволите“ когато след  дълга пауза, в която тя не получава нито дума от чужденеца, на екрана й се появява въпросът „Каква е степента на твоето  IQ ?“.

Пиеса за жаждата за общуване, за провинциалните комплекси, за страданието на жената  от повяхването й, за анонимните по целия свят,  живеещи паралелен живот във виртуалното пространство, за надеждата и очакването, но и страха от непознатото…

© снимки: Цветана МомчеваAUGUSTiNaRT

Фестивалът е основан през 2000 г. по инициатива на изкуствоведа Румен Серафимов като съвместна инициатива на общински и частни музеи и галерии във Варна. Провежда се през втората половина на август.  Програмата на фестивала включва изложби, пърформанси, дискусии, театрални спектакли, концерти. Провежда се в залите на Археологически музей, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Къща-музей „Георги Велчев“ и в повечето частни галерии във Варна. За съжаление провеждането на най -голямото у нас и  особено престижно международно биенале за визуални изкуства през 2012 е прекратено от общината на лятната ни столица, а сайтът му – закрит.

През 2012г. “ дни преди откриването на поредното осмо издание на фестивала, когато цялата подготовка и организация бяха вече приключили, община Варна (чийто кмет по това време беше Кирил Йорданов) внезапно пренасочи финансирането му към друг, конкурентен проект. Така организаторите на биеналето бяха поставени пред свършен факт. Всички протести, организирани по този повод от артистичната общност във Варна останаха без резултат.
„Август в изкуството“ е артистичен проект, който дава път на съвременните тенденции и модерността във визуалните изкуства. Неговата история започна още през 2000г.

В реализацията на проекта бяха включени почти всички варненски галерии, Археологическият музей в града, къщата-музей „Георги Велчев“.

   в-к  „Дневник“

През 2014-та година фестивалът отново е проведен, но

поради крайно ограничения бюджет на фестивала тази година от програмата му са отпаднали традиционните конференции, театрални представления и концерти. 

цитат от същата статия

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s