Мила Искренова събра в куфар родовата ни памет

Материалът е препубликуван от страниците на в-к „НОВИНАР“

автор: Цвета Горчева

фото: Светослав Николов

Хореографката Мила Искренова срещна модерния балет с класическия на сцената на Софийска опера, а „Българска токата“ показа на публиката, че и у нас може да се прави авторско изкуство на световно ниво.

Черно-бели снимки на отдавна отишли си славни мъже от историята на България, комити, революционери и писатели се появяват като фон по време на спектакъла. Без претенция за налагане на родолюбиви идеи или пък за така модерното напоследък завръщане към корените „Българска токата“ кара зрителя да се замисли за предците си в един личен, интимен, семеен план.

„Този балет има всички шансове да стане знаков“, възкликна след премиерата писателят Недялко Славов.

И не напразно. Сред най-силните символи в постановката се явява куфарът – като сакрално място, в което побираме най-ценните си вещи, като сейф за емоции, мечти и раздяла. Стари, с колелца, картонени, кафяви, червени, черни – куфарите на Мила Искренова се появяват отново и отново на сцената, сякаш за да ни покажат от колко малко вещи имаме нужда в материалния свят, в който живеем.

„Много съм горда от факта, че музиката за спектакъла е изцяло българска“, заяви хореографката по време на пресконференция преди премиерата.

В първата част на балета зрителите могат да се насладят на произведенията на Васил Казанджиев, а втората е посветена на емблематичните произведения на позабравения, но безспорно много талантлив Димитър Ненов.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s